Forskare testar nya svampar under Arktis, beger sig mot havets botten till uråldrig civilisation

  14 februari 2022, kl 20.00

  Nya arter av svampdjur har upptäckts djupt nere i vattnet under Arktis. Svampdjuren äter fossilerna av koraller och maskbon. På djupet 700 till 1000 meter under isen är det inte gott om andra levande organismer, och inga strömmar som kan föra in dem. Djupet och miljön under Arktis gör det svårt för forskare att utföra undersökningar.

  Svamparna antogs först ligga still men man har hittat bevis på att de rör sig, men mycket långsamt, och lämnar ett brunt spår. För att se om de äter av det fossilliknande lagret på botten fick man jämföra mikroberna i lagret, vattnet omkring och i svampdjuret, och de visade sig vara lika. Atomer i marken och i svampdjuren var så lika att det är troligt att de ätit av den.

  Marken som utgör deras föda är 2000–3000 år gammal och ligger i ett genomsnitt fyra centimeter tjockt lager på botten. Eftersom svampdjuren rör sig antar man att de aktivt söker upp ny föda. Maten är från en tid av större vulkanisk aktivitet i området och djurarter levde och frodades i det näringsrika vattnet.

  Svampdjuren är i genomsnitt 300 år gamla. De nya arterna heter Geodia parva, G. hentscheli och Stelletta rhaphidiophora.

  Svampdjur är mest kända för människor genom sitt mjuka skelett och används som tvättsvampar. De flesta tvättsvampar är idag gjorda av syntetmaterial, men sådana som används vid bad och dusch kan vara äkta.

   

   

  Fler notiser