Rysk tonåring döms till fem år i straffkoloni, anklagas träna för terrorism genom att spränga ryska Säpo FSB i Minecraft

  13 februari 2022, kl 15.30

  Nikita Uvarov, 16, döms till fem års fängelse anklagad för planer på att spränga en byggnad i datorspelet Minecraft. Byggnaden tillhörde i spelet den ryska inhemska säkerhetstjänsten FSB, som motsvarar sovjettidens KGB.

  En militärdomstol i Sibirien dömer Uvarov till fem år i en straffkoloni för att ha tränat för terroristiska aktiviteter. Två andra åtalade friades från brottsmisstankar och gavs villkorliga domar för att de samarbetade med utredare.

  Uvarov själv säger enligt tidningen Novaja Gazeta att han är oskyldig och inte terrorist samt att han kommer ta fängelsestraff med värdighet och ett rent samvete.

  Två tonåringar och Uvarov anhölls 2020 för att ha spridit flygblad i den sibiriska staden Kansk som stöd åt en matematiker och anarkist i Moskva som stod åtalad för skadegörelse. Ett av dessa flygblad satte de på en lokal FSB-byggnad.

  Enligt utredarna tränade tonåringarna också på att göra improviserade bomber och detonera dessa i övergivna byggnader.

  Tidigare har extremister anklagats för att gömma korrespondens kring bombtillverkning som spelchattar.

  I Texas relegerades 2007 en 17-åring från sin skola efter att han skapat en bana föreställande skolan i skjutspelet Counter-Strike.

   

   

  Fler notiser