Energisk Macron utlovar atomklyvningsrenässans inför presidentvalet, 14 nya kärnreaktorer planeras

  11 februari 2022, kl 14.00

  Upp till 14 nya kärnreaktorer planeras i Frankrike, säger president Emmanuel Macron. Målet är att landet ska vara fossilfritt år 2050.

  Macron kallar detta en återfödelse av Frankrikes kärnkraftsindustri. Detta kommer i ett skede där han snart väntas lansera sin omvalskampanj inför valet i april. Med utspelet om kärnkraft antas han positionera sig mot högerkandidater som är starka kärnkraftsförespråkare. Till exempel har Éric Zemmour uttalat en vilja att avveckla all vindkraft, påbörjad som i drift, och bara satsa på kärnkraft.

  Kärnkraften har varit en grundbult för landets energiförsörjning sedan 1970-talet, men nya moderna reaktorer med ny teknik har dragit ut på tiden och sprängt kostnadskalkyler. Samtidigt finns det en stark vänsterlinje för förnyelsebara energikällor och ett stopp för kärnkraften.

  Macron säger att fransk kärnkraft inte har några jämlikar i professionalitet och säkerhet. Han säger att förnyelsebara källor och kärnkraft är det Frankrike måste satsa på, samtidigt som man också måste minska sin energiförbrukning.

  De Grönas presidentkandidat Yannick Jadot klagade på Macrons utspel och vill att man stänger all kärnkraft i Frankrike, för klimatets och det franska folkets säkerhet.

  Morgonpostens kärnkraftskrönikör Johan Simu har skrivit om både småskalig kärnkraft och slutförvaring.

   

   

  Fler notiser