Uttråkad vakt målar ögon på abstrakt konstverk, får sparken

  10 februari 2022, kl 14.00

  Anna Leporskajas Tre figurer ställdes ut på Jeltsincentret i Jekaterinburg i Ryssland. En icke namngiven uttråkad säkerhetsvakt gjorde sin första dag på konstmuseet. När han såg tavlan kände han för att förbättra den, den föreställer människor med ansikten utan ögon eller andra attribut.

  Konstutställningen ”Världen som icke-objektiv” riktar in sig på abstrakt konst och tavlan målades 1932–1934.

  Den är nu skickad till en expert för översyn. Polisen har öppnat en förundersökning om vandalism, vilket kan ge upp till ett års fängelse.

  Tavlan restaureras nu för ett belopp om 30 000 kronor. Den är försäkrad för 9 700 000 kronor. Säkerhetsvakten har fått sparken och hans arbetsgivare betalar för restaureringen.

  Det finns många fler exempel på där konstverk förstörts. Kinesen Zhao lade motsvarande 150 000 kronor på att bygga en modell av Disneykaraktären Nick från Zootopia i Lego. Den fick stå i en och en halv timme innan en femåring välte den av misstag.

  Barockmålaren Paolo Porporas verk Blommor från 1600-talet blev 2015 skadat efter att en tolvåring ramlat och slagit knytnäven igenom den. Eftersom tavlan var försäkrad behövde inte hans föräldrar betala något för reparationen.

   

   

  Fler notiser