Puben Ye Olde Fighting Cocks går i konken efter 1229 år

  9 februari 2022, kl 15.00

  Puben Ye Olde Fighting Cocks ligger i St Albans, Hertfordshire, strax norr om London. Enligt vissa uppgifter grundades den redan år 793, och det kan vara den äldsta puben i England. Det finns dock ett antal andra som också gör anspråk på det.

  Puben har nu hamnat i ekonomiskt obestånd, främst på grund av pandemin. Men ägaren Christo Tofalli menar också att man hade det tufft redan innan, på grund av skatter och regleringar.

  2020 stängde 10 000 pubar, restauranger och klubbar i Storbritannien.

  Ye Olde Fighting Cocks väntas öppnas igen av nya ägare, det återstår att se om de lyckas få verksamheten att bära sig.

  Pubens grund sägs vara från 793, men puben flyttades till sin nuvarande plats när St Albans kloster övergavs under reformationen 1593. Huvudbyggnaden restes på tusentalet. Det påstås att det finns tunnlar från pubens källare till St Albans katedral, då källaren en period användes av munkar. Namnet kan ha kommit från tuppfäktning, som var en populär sport förr.

  793 var inte England enat som ett rike, vilket skedde först omkring 886 med Alfred den Store. St Albans beboddes efter romarnas tillbakadragande av den anglosaxiska stammen waeclingas, och orten hette då Wæclingaceaster. Man kom under kontroll av kungariket Mercia på 660-talet.

   

   

  Fler notiser