Sex nya olje- och gasfält kan snabbprojekteras av Storbritannien i Nordsjön

  8 februari 2022, kl 14.00

  Storbritannien väntas sjösätta projekten med sex nya olje- och gasfält i Nordsjön. Finansminister Rishi Sunak har pressat energiminister Kwasi Kwarteng att skynda på processen att ge licens för byggandet. Detta trots Johnsonregeringens mål att minska fossila utsläpp.

  Målet är att bli klimatneutrala 2050 men Storbritanniens finansministerium, Her Majesty’s Treasury, är oroade för att detta ska ha negativ inverkan på landets finansiella möjligheter.

  Det första fältet som kan byggas är Rosebank field, väster om Shetlandsöarna. Det totala utfallet av de sex nya fälten kan förse Storbritannien med energi under sex månader. 63 miljoner ton energi motsvarande olja finns lagrat i marken. Minister Kwarteng är enligt källor till Mail Online pressad av Labourpartiet och miljöorganisationer att stoppa expansionen. Skulle projektet stoppas skulle landets energitillgång vara osäker och 200 000 arbetstillfällen skulle utebli.

  Under 1970-talet använde Scottish National Party sloganen ”It’s Scotland’s Oil” som ett ekonomiskt argument för självständighet. Man gjorde två bra allmänna val i följd 1974 i januari och oktober. Många av oljefälten som hittats på 1960-talet låg utanför Skottlands kust, och några vid Shetland och Orkney.

   

   

  Fler notiser