Putin tar emot Macron i Kreml över en måltid av ren, sötpotatis och björnbär

  8 februari 2022, kl 19.00

  Frankrikes president Emmanuel Macron reste till Moskva för ett toppmöte med president Vladimir Putin om krisen i Ukraina. Samtalet varade i fem timmar, och tros även vara ett sätt för Macron att marknadsföra sig inför presidentvalet om två månader.

  Middagen bestod av ren med sötpotatis och björnbär. Macron säger sig utlovat konkreta säkerhetslöften som Putin varit mycket tillmötesgående mot. Det är oklart om detta inbegriper tillbakadragande av soldater från Ukrainas grannländer, som varit ett stående krav från Ryssland. Putin säger att Nato och USA inte hörsammat deras viktigaste krav över huvud taget.

  Macron kommer nu träffa Ukrainas president på tisdag, för att sedan ha ett nytt möte med Putin.

  Joe Biden har vid ett möte med Tysklands rikskansler Olaf Scholz lovat att stänga av Nord Stream 2. Gasledningen har varit kontroversiell i och med att den kan användas som påtryckningsmedel av Ryssland mot Tyskland. Men Biden har nu understrukit att man kan stänga av den ifall Ryssland invaderar Ukraina. Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock har också lovat att Tyskland står bakom strikta ekonomiska sanktioner mot Ryssland om situationen kräver det.

   

   

  Fler notiser