HD-domaren Ann-Christine Lindeblad kröner karriären med strafföreläggande för ringa stöld, går i pension

  8 februari 2022, kl 16.00

  HD-domaren Ann-Christine är misstänkt för ringa stöld och har erkänt. Det handlar om något hon tagit i en matvaruaffär. Lindeblad sägs vara ångerfull och kommer i närtid också gå i pension och lämna alla sina sidouppdrag. Hon är för närvarande sjukskriven.

  För att brottet ska vara ringa stöld får värdet på det stulna vara max 1250 kronor. Brottet kallades förut snatteri.

  Hon satt 2019 med i HD:s justitieråd och röstade för att en våldtäktsdömd somalier inte skulle utvisas eftersom han bott i Sverige sedan 2010. Det fanns inga synnerliga skäl menade hon och två andra domare som röstade för, utfallet blev 3–2.

  Lindeblad sitter också med i Etikprövningsnämnden där hon är ordförande. Hösten 2021 beslutade man att väcka åtal mot en grupp forskare. Forskarna hade enligt nämnden i sin ansökan inte haft med frågeställningen om invandrares roll i våldtäktsstatistiken. Men ändå hade man undersökt detta, vilket enligt nämnden utgjorde lagbrott.

  Lindeblad har suttit i HD sedan 2002. Hon har också haft flera tunga utredningsuppdrag av regeringen. Hon var ordförande i Presstödsnämnden 2004–2011 och ordförande i Nämnden för brottsskadeersättning.

   

   

  Fler notiser