Pricerunner stämmer Google, påstår den amerikanska techjätten manipulerat marknaden i 14 års tid

  7 februari 2022, kl 21.00

  Prisjämförelsesajten Pricerunner stämmer Google på 22 miljarder kronor i utebliven vinst under 14 års tid i Sverige, Danmark och Storbritannien. Pricerunner har lämnat in stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm och bygger den på ett utslag från EU-domstolen 2021. Då bötfälldes Google med 2,2 miljarder euro för ha brutit mot konkurrenslagstiftningen. Man hade vid sökningar slussat användare vidare till sin egen prisjämförelsesajt.

  Man tror även att beloppet i stämningen kan bli betydligt högre, eftersom överträdelsen pågår i detta nu och fortsätter dag för dag. Detta är en del i en överlevnadskamp mot amerikanska techjättar, som man menar utnyttjar sin monopolställning för att manipulera marknader. Man menar att Google inte heller rättat sig efter EU-kommissionens beslut 2017 och efterföljande dom i domstolen som nämns ovan.

  Grant Thornton har på Pricerunners begäran räknat ut att erbjudandena från Googles prisjämförelsesajt är 12–14 procent dyrare än konkurrerande tjänster. De populäraste kategorierna är kläder och skor, där är det 16–37 procent högre priser.

  Pricerunner blev uppköpta av Klarna för nio miljarder kronor i november 2021. Man bröstade redan då upp sig och varnade storbolag som Amazon, Facebook och Google.

   

   

  Fler notiser