Charles Darwin utvecklades till att bli en plagiatör, teorin om arternas uppkomst stulen från Patrick Matthews

  7 februari 2022, kl 22.00

  Var Charles Darwin en vetenskapens gökunge som göddes av andra mäns upptäckter?

  En ny bok av kriminologen Mike Sutton ger starka belägg för att Darwin lånade teorin om evolutionen från naturalisten Patrick Matthew. Darwins teori gick emot den tidigare kristna föreställningen om livet som skapat av Gud och var fundamentalt för den fortsatta utvecklingen av vetenskapen.

  28 år innan Darwins kändaste verk Om arternas uppkomst hade Matthews publicerat en skrift med liknande upptäckter, med sin teori om ”den naturliga selektionsprocessen”.

  Enligt Suttons kommande bok Science Fraud: Darwin’s Plagiarism of Patrick Matthews Theory är detta det största vetenskapliga lurendrejeriet någonsin. Detta har diskuterats förut men Sutton har helt nya bevis.

  Ett belägg i boken är att Darwins fru Emma erkänt för Matthews att han (Darwin) tagit teorin och använt den som om det vore hans egen. Det ska också finnas brev där det framgår att Darwin kände till Mathews skrifter och att han maskerade detta i sina egna verk.

  Matthews var läst av Darwins kollegor, vänner och mentorer och citerade minst 30 gånger. Darwin hade själv läst minst fem publikationer där Matthews teorier fanns med.

   

   

  Fler notiser