Japaner börjar plocka upp bajset efter sina hundar i Aomoriprefekturen

  6 februari 2022, kl 20.00

  37-åriga Akari Tanaka är hundtränare och bor i Hirosaki i prefekturen Aomari. Hon lade märke till att lokalborna i Hirosaki ibland lät bli att plocka upp avföringen efter sina hundar. Vilket försämrar trivseln i offentliga miljöer. Man fick heller inte ta med hundar in i stadens parker då det var för många som lät bli att plocka upp efter sig.

  Hon satte därför upp en ”bajslåda” utanför sin hundsalong. Där kan man ta en plastpåse för hundbajset och sedan slänga påsen i lådan. Efter ett tag märkte hon att folk självmant började använda bajslådan och även plockade upp efter andras hundar.

  Tanaka har nu med hjälp av gräsrotsfinansiering satt upp ytterligare tre bajsposter i prefekturen. Myndigheterna förhandlar med henne om att sätta upp likadana på rastplatser och i parker. En frisör i prefekturhuvudstaden Aomori har inspirerats av Tanaka och satt upp en bajspost utanför sin salong.

  Enligt reglerna måste den som sätter upp bajsposten se till att den töms. Vilket kan vara ett hinder för att fler sätts upp. Det kan också bli ett problem då nuvarande regler säger att man måste ta med sig hundbajset hem, från offentliga platser. Men Tanaka är hoppfull om en förändring, då det blir allt vanligare att resa tillsammans med sina hundar. Bajsposterna kan då förbättra möjligheterna för turister.

   

   

  Fler notiser