Greve sparras med Riddarhuset om Finnekumla Gård

    6 februari 2022, kl 13.00

    Greve Claes Sparre ligger i konflikt med Riddarhuset om Finnekumla Gård utanför Ulricehamn. Sparre har växt upp på gården och bott där i flera omgångar under sitt 81-åriga liv. Just nu ligger ärendet hos Kronofogden, som kan utföra en särskild handräckning. Sparre har bytt lås på dörrar i fastigheten och barrikaderat två huvudingångar. Han är nu förpliktigad att lämna gården, men kommer förmodligen driva ärendet en instans till, till Hovrätten.

    1990 såldes fastigheten till en person inom ätten Sparre. Enligt våra källor var denna person Claes egen son. 2010 testamenterade sonen bort fastigheten till Riddarhuset.

    Men vid arvskiftet visade Claes Sparre upp ett kontrakt som påstås visa att han köpt tillbaka fastigheten från sin son samma år som testamentet skrevs. Tingsrätten, Lantmäteriet och Kronofogden har samtliga gått emot honom. Han har låtit personer som var med när kontraktet skrevs komma till tals, och jämfört namnunderskrifter. Han är nu tilldömd att betala Riddarhusets rättegångskostnader på 823 780 kronor.

    Riddarhusets plan är att sälja fastigheten och fördela en viss del av pengarna till bröstarvingar. Det finns ingen plan att själva driva någon verksamhet där.

    Claes Sparre har ännu inte bestämt sig om han kommer låta sig avlägsnas frivilligt eller stanna kvar ändå.

     

     

    Fler notiser