Engelsk bonde som försvarar sitt hem med teleskoplastare frias i rätten, han säger min borg börjar vid min grind

  5 februari 2022, kl 13.00

  I augusti förra året filmades en engelsk bonde i en teleskoplastare när han flyttade en bil från sin infartsväg. Han frias nu av en jury från åtal om vårdslöshet i trafik och skadegörelse. 57-årige Robert Hooper är fjärde generationens bonde och försvarade sig i rätten med en fras från en känd jurist på 1600-talet: ”En engelsmans hem är hans borg och min borg börjar vid den där grinden”.

  Det fyra hundra år gamla citatet uttalades av Sir Edward Coke och etablerade principen inom anglosaxisk rättsordning om att alla har rätt att använda rimlig nivå av våld för att försvara sitt hem mot inkräktare.

  Bonden hade först artigt bett de två 21-åriga inkräktande männen Charlie Burns och Elliot Johnson att flytta på bilen själva. Men Hooper säger att den kraftigt berusade Burns istället slog honom vilket fick Hooper att känna sig skrämd och hotad och då bestämde sig för att flytta på bilen med sin maskin.

  Hoopers partner tackar efter den friande domen för allt stöd från lokalbor och främlingar som hjälpt paret genom åtta månaders juridiskt helvete.

  Adam Smith menade att principen om rätt till försvar av egendom var en grundsten i det ekonomiska välstånd som blommade ut under 1700-talet.

   

   

  Fler notiser