Papegoja snor kamera och filmar sin flykt på Nya Zeeland, kean är känd för sin lekfullhet, intelligens och busighet

  4 februari 2022, kl 15.45

  På Nya Zeeland snor en papegoja en Gopro-kamera och flyger iväg med den. Kameran är på under hela händelsen och stölden med den smidiga glidflygande flykten filmas.

  Familjen Verheul rastade vid en stuga på en vandringsled i Fiordland, sydvästra Nya Zeeland, när de filmade papegojor som följt efter dem. Kameran läggs ner på ett räcke en kort stund innan en av papegojorna, en kea, skuttar fram och griper kameran och hastar iväg.

  Efter en kortare glidflygning landar fågeln och börjar picka på kameran och lyckas slita bort bitar av plast samtidigt som andra fåglar väsnas. En stund senare dyker en av familjens söner upp och ropar att han funnit kameran.

  Kean är den enda papegojarten som kan leva i alpina områden och är känd för sin lekfullhet, intelligens och busighet. Den utrotningshotade fågeln spenderar mer tid med att leka än någon annan fågel och gör det bland annat för att knyta band till familjemedlemmar.

  Den lekfulla arten har också lärt sig att använda pekskärm med tungan men har svårt att skilja på den verkliga och virtuella världen.

  Trots att papegojor har större hjärna än kråkfåglar är de senare ännu mer intelligenta och sociala till sin natur. Exempelvis kan skator sopsortera.

   

   

  Fler notiser