Ny hiv-variant upptäckt i Nederländerna, mer smittsam och dödlig, bromsmediciner funkar dock lika bra som tidigare

  4 februari 2022, kl 12.41

  En ny variant av hiv-virus kallat VB upptäckt i Nederländerna av forskare från Oxford. 109 personer har registrerats bära på den mer smittsamma och farliga varianten av viruset. Mutationen gör också att den som smittas snabbare utvecklar aids eftersom VB innehåller en 3,5 till 5,5 högre koncentration av virus.

  Forskarna påpekar samtidigt att personer som behandlats med bromsmediciner återhämtar sitt immunförsvar och överlever i ungefär lika stor grad som de som smittats med tidigare kända mutationer. Det snabba sjukdomsförloppet vid HIV-VB-infektion gör tidig upptäckt och behandling mycket viktig.

  I Storbritannien uppmanas homosexuella män testa sig för könssjukdomar var tredje månad och övriga minst en gång om året. 100 000 britter och en miljon amerikaner beräknas leva med hiv.

  Forskarna tror att VB uppstod på 80- eller 90-talet i Nederländerna och spreds snabbare än andra mutationer fram till 2010 då behandlingen mot hiv blev allmänt tillgänglig.

  Hiv tros ursprungligen komma från apor i västra och centrala Afrika. Exakt hur hoppet till människor gått till är oklart, en teori är att det överförts vid ”bushmeat”-traditioner.

   

   

  Fler notiser