Norsk domstol förbjuder avel av cavalier king charles spaniel och engelsk bulldogg, för många hälsoproblem

  4 februari 2022, kl 21.00

  Norsk domstol slår fast att avel av cavalier king charles spaniel och engelsk bulldogg inte är förenligt med landets djurskyddslagstiftning, paragraf 25.

  Detta kom efter att djurskyddsorganisationen Dyrebeskyttelsen startat en rättsprocess för att få till ett förbud, då båda raserna dras med en mängd hälsoproblem. Problemen är skapade av människan genom många år av medveten avel, menar man. Raserna är nu inte totalförbjudna i landet men man ser främst rasblandning som ett alternativ vid vidare avel.

  Cavalier king charles spaniel avlades fram redan på 1600-talet i England. Rasen blir tolv till femton år gammal och är känd för att få ögonproblem och syringomyeli, cystbildning i ryggmärgen. Nästan alla får mitralisinsufficiens, ett hjärtproblem, och problem med muskler och höfter är vanligt.

  Bulldoggen har en normal livslängd på ungefär tio år. Den kan bli överhettad vid ansträngning och andas tungt. Näsborrarna är för små för att klara av tillräckligt syreupptag. Rasen har också problem med valpningen och ibland används kejsarsnitt vid födsel. Detta för att man missbedömt huvudstorleken kontra storleken på hundarnas bak vid aveln. Den kan även få hudproblem.

   

   

  Fler notiser