Greta Thunberg i ren attack mot planerad gruvdrift i Kallak, lappar ihop ny agenda i klimatkriget

  4 februari 2022, kl 20.00

  Vi är vana vid att Greta Thunberg håller sina protester utanför riksdagen, på rimligt avstånd från hemmet på Kungsholmen. Men nu har hon rest upp till Kallak för att protestera mot planerna på en ny gruva.

  Det har planerats för järnmalmsbrytning i Kallak i fyra år och i december kom beskedet från näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson att ett slutgiltigt beslut var nära förestående. Eftersom Miljöpartiet lämnat riksdagen kunde nu Socialdemokraterna återuppta sin älskade projektering av nya gruvor.

  I området så finns det två konkurrerande intressen, rennäringen som drivs av samer och utvinning av malm och mineraler som drivs av storföretag. Det brittiska bolaget Beowulf Mining är tänkta att sköta driften, 250 direkta och 300 indirekta jobb väntas skapas i Jokkmokks kommun. Enligt Unesco, som rådfrågats av regeringen, kan en gruva få medelstor negativ inverkan på världsarvet Laponia, med konsekvenser för rennäringen.

  Även Svenska kyrkan har motsatt sig projekteringen i Kallak. På fyra grunder: ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt-existentiellt. Man arbetar själva hårt för att bli klimatneutrala till år 2030. Man uppmanar regeringen att ta rätt beslut med profeten Amos (ej Gretas) ord: ”Låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!”

   

   

  Fler notiser