Granskningsnämnden fäller Ring P1, markerade inte mot 76-åring som uttryckte kritik mot invandrare, islam och afghaner

  2 februari 2022, kl 08.00

  Det statliga organet Granskningsnämnden fäller statsradions program Ring P1 för att inte ha markerat tydligare mot en 76-årig dam som kritiserade invandring, regeringen och muslimer.

  Den äldre kvinnan ringer in och säger i radion att Mikael Damberg skamlöst delar ut valfläsk när han nära valet pratar om hur Socialdemokraterna ska lösa migrationsproblem. Hon ger även Morgan Johansson en känga.

  Damen vill strama åt invandringen till noll. Hon är rädd att jämställdheten för svenska kvinnor ska försvinna inom 30 år. Bland annat för att invandrare med deras ofta muslimska kultur flyttar fram sina positioner medan svenskar backar.

  Hon säger också: ”ska vi ta hand om andra länders kriminella och fylla på fängelserna” och fortsätter: ”nu kommer det in en massa här ifrån Afghanistan, så vi fortsätter ju att fylla på”. Granskningsnämndens Helena Rosén Andersson anser att damens resonemang tillsammans med hennes uttalanden förmedlade en ”uppenbart kränkande bild av invandrare, muslimer och afghaner”.

  Och eftersom programledaren inte bemötte och markerade på ett ”adekvat sätt” mot inringarens uttalanden bedömer Andersson att inslaget strider mot en regel om radions särskilda genomslagskraft.

   

   

  Fler notiser