Sverigedemokraterna släpper vitbok över sina år 1988 till 2010, idéhistorikern Tony Gustavsson kommer skriva den

  1 februari 2022, kl 20.00

  Nu är det klart att Sverigedemokraternas vitbok om åren 1988 till 2010 kommer skrivas av idéhistorikern Tony Gustavsson. Han är verksam på Uppsala universitet.

  Gustavsson skrev en rapport åt SD-anknutna tankesmedjan Oikos 2020. Efter det fick han frågan från riksdagsmannen Mattias Karlsson om han ville skriva deras vitbok. Projektet kommer bedrivas på heltid under ett år.

  Riksdagsledamoten Martin Kinnunen är ansvarig för projektet, och han kände inte till Gustavsson innan han kom på tal. Alla man frågat innan hade tackat nej.

  Enligt konservative USA-kännaren och inrikespolitiske kommentatorn Ronie Berggren har SD aldrig varit ett nazistparti. Man hade i början rasister i partiet, och vissa personer lämnade för att gå med i riktiga nazistorganisationer. I och med utvecklingen och nya företrädare så gick man i en mer pro-israelisk och pro-judisk riktning, likt Republikanerna i USA och Kristdemokraterna i Sverige.

  Berggren har vid olika tillfällen intervjuat SD:s tidigare partiledare Anders Klarström och Mikael Jansson i sin podcast. Bilden av Sverigedemokraterna som ett rasistparti man kunnat läsa om i vanlig media de senaste femton till tjugo åren får där en motbild.

  Det återstår att se vad vitboken kommer komma fram till, och hur den kommer tas emot.

   

   

  Fler notiser