Fräck schweizare byter juridiskt kön och får som kvinna pension vid 64 års ålder, pensionsåldern för män är 65

  1 februari 2022, kl 19.00

  I Schweiz är pensionsåldern 64 för kvinnor och 65 för män. En finurlig man ville inte vänta ett år till utan bytte helt enkelt kön juridiskt. Det är möjligt att byta kön genom att fylla i en blankett och betala cirka 800 kronor i avgift. Mannen meddelade sin familj att könsbytet enbart är juridiskt. På så sätt kunde han gå i pension ett år tidigare än om han fortsatt vara en man juridiskt.

  Den nya lagen om könsbyte gäller från 1 januari 2022. Tester av fysik och hormoner har tagits bort, vilket gör processen mycket enkel, om man har pengar. Hittills har myndigheterna i mannens hemstad Luzern inte motsatt sig beslutet. Det öppnar också upp för män att byta kön för att undslippa värnplikten.

  I Sverige ligger just nu ett lagförslag ute på remiss om att tillåta juridiskt könsbyte från 12 års ålder. Med vårdnadshavares tillstånd ska barnet då kunna ansöka om juridiskt könsbyte utan någon kontakt med annan instans innan, som vården. Ett annat lagförslag om biologiskt könsbyte ligger också ute för remiss, där är åldern 18 för att få påbörja en könsbytesprocess.

  Ett tidigare förslag drogs tillbaka, där man ville tillåta 15-åringar att byta juridiskt kön utan vårdnadshavares medgivande.

   

   

  Fler notiser