Två män åtalas misstänkta för att ha tillverkat 172 termosbomber i Hässleholm

  31 januari 2022, kl 16.00

  Två män, en 24-åring och en 49-åring som kommer från Hässleholmstrakten är åtalade för att ha tillverkat 172 termosbomber. Åtalspunkterna är förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

  För att tillverka bomberna har det gått åt 190 meter stubintråd och 24 kilo svartkrut. Man hittade sommaren 2020 tio gröna termosbomber i ett källarförråd i Borås. På stubinerna hittade man den 50-åriga mannens DNA. Det finns inga bevis för att några bomber sålts vidare till kriminella gäng. Två liknande bomber briserade vid entrén till Borås tidning 2019.

  70 av de 172 termosarna är från ett lågprisvaruhus. Männen greps i januari 2020 i Tyringe utanför Hässleholm av poliser från Operation Rimfrost.

  49-åringen som greps är företagsledaren Jimmy von Sterner som arbetade för Nyberg & Co AB och föreningen Svenska Film. Han är sedan tidigare dömd för grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott. Nybergs & Co AB sysslar främst med paketering av godis, många arbetslösa har via Arbetsförmedlingen fått jobba där.

  En analytiker har gett ett utlåtande i förundersökningen och säger att det var först 2019 som termosbomber dök upp i Sverige, som stöd för att männen skulle ligga bakom de som använts vid olika dåd.

   

   

  Fler notiser