51 personer döms till döden och långa fängelsestraff för morden på Zaida Catalán och Michael Sharp i DR Kongo

    30 januari 2022, kl 16.36

    Svenskan Zaita Catalán och amerikanen Michael Sharp mördades i DR Kongos djungel 2017. Båda arbetade för FN och reste i sällskap med en tolk i ett krigshärjat område av landet. De tillfångatogs och mördades av Kamuina Nsapu-milisen, kropparna hittades 16 dagar senare. Catalán var halshuggen, i vad man tror var ett ritualmord.

    Nu har 51 personer dömts för mordet. Åklagarna menar att mordet utfördes som en hämnd mot FN. Förhandlingarna hölls i högsta militärdomstolen i huvudstaden Kinshasa. 22 av 51 åtalade är på fri fot och döms i sin frånvaro.

    Thomas Nkashama arbetade för lokala migrationsmyndigheter och mötte Catalán och Sharp dagen innan de mördades. Han dömdes till döden av domstolen.

    Cataláns familj har uttalat sig efter domen och undrar varför inte högre uppsatta personer dömts, till exempel de som bör ha givit ordern om mordet. Ingen på högre militär nivå ska ha förhörts i ärendet.

    Utrikesminister Ann Linde säger att man kommer läsa domen noga, och påpekar att man konsekvent är motståndare till dödsstraffet. Hon vill också att DR Kongo fortsätter utredningen med hjälp av FN.

    DR Kongo införde moratorium på dödsstraff 2003 så alla dödsstraffsdomar omvandlas till livstids fängelse. Domarna kan överklagas.

     

     

    Fler notiser