Rysk forskare åtalas för spioneri i Tyskland, arbetade på universitet i Bayern och lämnade ut information om rymdteknik

    28 januari 2022, kl 12.07

    En rysk medborgare har ställts inför rätta i Berlin misstänkt för spioneri. Ryssen, namngiven som Ilnur N. har arbetat som forskare på ett universitet i Bayern fram tills han greps i juli 2021.

    Han blev uppsökt av rysk underrättelsetjänst i augusti 2019 för att förmå honom lämna över hemlig information om Arianeprojektet. Han träffade sedan en rysk agent i Tyskland regelbundet och fick 2 500 euro i handen för besväret.

    Tyskland är ett mål för rysk underrättelsetjänst, och 2019 mördades tjetjenske dissidenten Zelimkhan Khangoshvili i landet av ryska agenter. Kreml förnekar inblandning i dådet.

    Ariane är en fransk stavning av den grekiska gudinnan Ariadne. Projektet är ett samarbete mellan Frankrike, Tyskland och Storbritannien initierat 1973. Ariane 6 är den senaste raketen i projektet och man förväntas kunna ha uppskjutning andra kvartalet 2022. Senast steget i projektet kostar 3,6 miljarder euro och varje raket 75 miljoner euro.

    Uppskjutningsramperna är belägna i Franska Guyana, på Centre Spatial Guyanais och styrs av Europeiska rymdorganisationen ESA. Det tidigare projektet Ariane 5 hade 107 lyckade uppskjutningar på 112 försök. ESA har sitt huvudkontor i Paris.

     

     

    Fler notiser