Armeniens utrikesminister besöker Turkiet i mars, länderna vill förbättra sin relation

    27 januari 2022, kl 18.00

    Armeniens utrikesminister Ararat Mirzoyan kommer besöka Turkiet i mars. Detta är ett steg i att försöka normalisera relationerna mellan länderna. Man har inga diplomatiska eller affärsrelaterade kontakter sedan 1990-talet.

    Ett problem länderna emellan är synen på det armeniska folkmordet 1915. 1,5 miljoner armenier dog menar Armenien, Turkiet tillbakavisar siffran och att det skulle varit organiserat på hög nivå. Man medger dock att armenier dog i viss utsträckning.

    2020 blossade krig upp mellan Armenien och Azerbajdzjan i utbrytarprovinsen Nagorno-Karabach. Armenien förlorade, men Turkiet har efteråt försök läka ihop relationerna i regionen. Armenien är också inbjudna till en konferens i mars kallad Antalya Diplomacy Forum och väntas delta, så även Azerbajdzjan.

    2022 har 33 länder erkänt folkmordet på armenier 1915. Däribland Brasilien, USA, Kanada och Ryssland. Många länder håller sig neutrala för att inte försämra relationerna med Turkiet. Turkiet och Pakistan är de enda länderna som officiellt förnekar folkmordet. Sverige erkände folkmordet år 2010, med en rösts övervikt för ja. Dåvarande riksdagsledamoten för Miljöpartiet Mehmet Kaplan var öppet emot ett erkännande, men kvitterade ut sig innan omröstningen. Senare avslöjades det att han hade nära band med turkiska radikalnationalister.

     

     

    Fler notiser