Kina ändrar slutet av Fight Club på streamingtjänsten Tencent Video, Tyler Durden tas in på psyket och blir frisk 2012

    26 januari 2022, kl 16.00

    Fight Club blev en succé när den kom 1999 och anses idag vara en kultfilm. Filmen är baserad på en roman av Chuck Palahniuk.

    Filmen visas på kinesiska streamingtjänsten Tencent Video, men i en radikalt annorlunda version. Kina har strikta censurregler och endast ett fåtal utländska filmer tillåts släppas varje år. Man har nu klippt om slutet i Fight Club.

    I originalversionen så exploderar flera byggnader och Tyler Durden, spelad av Brad Pitt, dör. Men i den kinesiska versionen är inte slutscenen med utan i stället möts man av en svart ruta med ett meddelande:

    ”Polisen listade snabbt ut hela planen och grep alla kriminella, och lyckades förhindra att bomben exploderade. ” Det står också att Tyler Durden skickades till ett mentalsjukhus, genomgick en lyckad behandling och släpptes ut 2012.

    Den kinesiska statens version grundar sig i att staten vet bäst och att dess institutioner är av godo. Polisen arresterar kriminella och psykvården botar galningar som sedan kan släppas ut och bli goda samhällsmedborgare.

    En annan film som censurerats hårt i Kina är Bohemian Rhapsody. De bitarna som visar Freddie Mercurys homosexualitet har klippts bort, och på så sätt förstört en grundläggande del av handlingen, som är baserad på verkliga händelser.

    But in the censored version released in China, the exploding buildings scene is replaced with a written message on black screen: 'The police rapidly figured out the whole plan and arrested all criminals, successfully preventing the bomb from exploding'

     

     

    Fler notiser