Minst åtta döda och 38 skadade efter tumult inför matchen mellan Kamerun och Komorerna

    25 januari 2022, kl 17.00

    Tumult uppstod utanför arenan inför åttondelen i Afrikanska mästerskapen mellan Kamerun och Komorerna. Åtta personer avled och minst 38 skadades. Tragedin inträffade utanför Olembestadion i huvudstaden Yaoundé. Kamerun är värdland för Afrikanska mästerskapen som sköts fram ett år på grund av covidpandemin.

    Matchen var den första slutspelsmatchen i Komorernas historia och slutade med vinst för Kamerun. Kvartsfinalen som spelas på söndag är nu flyttad till en annan spelplats i Yaondé, Ahmadou Ahidjo-stadion.

    Kameruns president Paul Biya har beordrat en utredning om händelsen och vill inte ge några exakta siffror på döda och skadade än. Tumultet startade efter att människor letts till en grind som var låst. När den väl öppnades stormades den och människor klämdes och trampades på i tumultet. Matchen spelades trots allt som planerat.

    Det finns även ett hot från separatistgrupper som har sagt sig vilja störa mästerskapet. Det hålls i den fransktalande delen av landet, som legat i krig med en engelskspråkig del sedan 2016.

    I kvartsfinalen för Kamerun väntar Gambia. I en annan kvartsfinal möts Burkina Faso och Tunisien. Ytterligare två kvartsfinaler kommer spelas när alla åttondelsfinaler är färdigspelade. Förra mästerskapets vinnare Algeriet är utslagna.

     

     

    Fler notiser