Enorm ökning av stölder mot Volvo V70 i Bohuslän, fronten stjäls och monteras på äldre modell för ett ansiktslyft

    25 januari 2022, kl 16.00

    En speciell våg att brott har drabbat Bohuslän senaste veckorna. Volvo V70-ägare får fronten på bilen stulen, delarna säljs sedan vidare till ägare av äldre V70-modeller.

    Enligt polisen i Lysekil har detta pågått under hela 2021 och eskalerat de senaste två månaderna. Flera bilägare har drabbats av stölder flera gånger.

    Vad som sker är en form av ansiktslyft för äldre årgångar. 2012 uppdaterades frontens form på modellen. De stölder som sker är ett sätt att modernisera äldre bilar genom att sätta dit en ny front, bilen ser då fem år nyare ut. Priset för reparation kan uppgå till 40 000 kronor. En man har fått sin front stulen tre gånger.

    Polisen har ingen misstänkt än så länge, men spanar på köp- och säljsajter på nätet.

    Modernare bilar är svårare att stjäla. Därför tar tjuvarna oftast bara delar från bilarna, för att sälja vidare. Oftast säljs delarna på andrahandsmarknaden i Baltikum. Enligt tidningen Vi bilägare är detta de fem vanligaste bildelarna som stjäls:

    1. Airbags, inklusive rattar
    2. Instrumentpaneler (för att komma åt exempelvis navigatorsystem)
    3. Aluminiumfälgar
    4. Lyktor, xenonlampor
    5. Backspeglar

    Enligt Stöldskyddsföreningen har antalet inrapporterade stölder ökat med 46 procent jämfört med 2020. Jämförelsen gäller perioden till och med sista augusti 2021, då hade 17 455 stölder rapporterats in.

     

     

    Fler notiser