Turkiet planerar byta internationellt namn från Turkey till Türkiye, vill inte bli förknippade med kalkonfilmer

    24 januari 2022, kl 12.00

    Turkiet kommer ändra sitt internationella namn från Turkey till Türkiye inom några veckor. Det nya namnet ska bättre representera folket, kulturen och landet. Türkiye är det turkiska namnet på Turkiet.

    Ett viktigt skäl är att när man söker på Turkey på internet får man se kalkonfilmer, kalkonrätter och bilder på kalkoner. Man vill inte förknippas med det engelska ordet ”turkey” som betyder kalkon. Dessa associationer drar löje över landet och medverkar också till islamofobi, enligt Erdoğan och regeringen i Ankara.

    Den etymologiska historien bakom turkey är att man skeppade kalkoner från Konstantinopel till England på 1500-talet. Då kallades den först turkeycock, och sedan turkey. Fågeln kalkon är inte förbjuden som föda enligt islamisk lag.

    Ett annat omstritt djur är hundturken. Hundturken är ett människoätande monster med hundhuvud från Främre Asien. Man tror att Sveriges komplicerade relation till dåvarande Ottomanska riket drev på spridningen av tron på monstret. Enligt rykten skickades barn från Frimurarebarnhuset i Blackeberg styckade och saltade som mat till hundturken. Den troliga förklaringen till detta rykte var att dödligheten var hög på barnhemmen under 1700-talet.

    Hundturken tillhör varelsekategorin kynokephalier, människor med djurhuvuden, som var vanliga i myter från medeltiden.

     

     

    Fler notiser