Transkvinnan Lia Thomas vinner på 100 och 200 yards för UPenn mot Harvard

    24 januari 2022, kl 18.00

    Lia Thomas är en 22-årig transkvinna som tävlar i simning för UPenn, University of Pennsylvania. Så sent som 2019 tävlade hon som man. Under den senaste tävlingen mot Harvarduniversitetet vann hon stort på sträckorna 100 och 200 yards. Hon är nu kvalificerad för tävlingarna i mars som arrangeras av organisationen NCAA, som organiserar studentidrottare och tävlingar.

    Lia och UPenn har följt NCAA:s regler gällande transidrottare. The Ivy League, idrottsorganisationen för åtta universitet, bland annat UPenn och Harvard, bekräftar att man nu också följer NCAA:s regler. Man vill skapa en inkluderande miljö och motverka transfobi inom idrotten.

    The Ivy Leagues ordförande är Robin Harris, som 2019 också blev invald i Women’s Sports Foundations styrelse. Att man nu tillåter män tävla i kvinnoklasserna borde betyda att män, transkvinnor, kan börja ta plats i organisationer vigda enbart för biologiska kvinnor. Den som lever får se.

    2021 blev Laurel Hubbard den första transkvinnan att tävla i OS. Nyazeeländskan tävlade i tyngdlyftning under mästerskapet i Tokyo. Kanadensiskan Quinn, tidigare Rebecca Quinn, blev den första transpersonen över huvud taget att tävla i OS, i Tokyo precis som Hubbard. Quinn fick tävla i damlaget på grund av sitt biologiska kön, kvinna.

     

     

    Fler notiser