Journalisten Sedaf Kabaş gripen misstänkt för antiturkiskt uttalande, skrev tjerkessiskt ordspråk som jämförde Erdoğan med oxe

    24 januari 2022, kl 16.00

    Turkiska journalisten Sedaf Kabaş har gripits och tagit i förvar på order av en domstol i landet. Anledningen är att hon misstänkts för att ha smädat landets president Recep Tayyip Erdoğan.

    ”När oxen går in i palatset blir han inte kung. Men palatset blir en lada”. Detta tjerkessiska ordspråk skrev hon på Twitter som kritik mot presidenten. Brottet har ett till fyra år i straffskalan enligt turkisk lag.

    Presidentens talesperson Fahrettin Altun tog i från tårna när han påstod att Kabaş uttalande hade för avsikt att smäda och sprida hat. Altun ifrågasätter också att hon är en riktig journalist. Kabaş själv förnekar anklagelserna.

    En turk med tjerkessiskt påbrå som blivit bötfälld för olagliga uttalanden i Turkiet är författaren Orhan Pamuk. 2005 gjorde han uttalanden om folkmordet på armenier och massavrättningar av kurder. Detta i syfte att belysa problemen med att människor i Turkiet inte vågar yttra sig i de frågorna. Då blev han stämd av advokaten Kemal Kerinçsiz, som drivit liknande processer mot över 40 journalister och författare som gjort påstådda antiturkiska uttalanden. Åtalet mot Pamuk lades ner 2006 då det inte fick godkännande av landets justitieministerium.

     

     

    Fler notiser