Imam flygs till Turkiet av Säpo, enda verkställda utvisningsbeslutet mot imamer klassade som hot mot rikets säkerhet

    22 januari 2022, kl 17.43

    Imamen Ahmed Ahmed transporterades i torsdags förra veckan ut ur Sverige med flyg till Turkiet av Säpo. Han har varit inblandad i rekrytering av unga män i främst Örebro som anslutit sig till IS-terroristerna.

    Själv hävdar Ahmed att han bara är en oskyldig predikant. Terrorexperten Magnus Ranstorp säger dock att Ahmed varit imam i flera moskéer i Örebro och Södermanland. Och att han tillhör samma nätverk av radikala muslimer som imamen Abu Raad som främst verkade i Gävle.

    Detta är det enda utvisningsbeslut som verkställts mot en imam. Ahmed kommer från Irak och hävdar att han kommer att bli dödad om han återvänder. Därför har beslutet om utvisning av honom och andra med liknande utsagor inte verkställts.

    Taqqiyya är ett begrepp inom islam som innebär att muslimer uppmanas att dölja sin verkliga tro om de riskerar att råka ut för icke-muslimers sanktioner. I samma koranvers, 3:28, som taqqiyya grundas på uppmanas muslimer att alltid prioritera andra muslimer framför de som står utanför islam.

    Ahmeds familj och andra imamer, som av Säpo klassats som hot mot rikets säkerhet, har kampanjat för att låta Ahmed stanna i Sverige. De säger att hans familj behöver honom här.

     

     

    Fler notiser