Höjd skatt på alkohol och tobak föreslås av regeringen, ska ske i två steg 2023 och 2024 för att inte öka smuggling

    22 januari 2022, kl 23.14

    Regeringen vill i sitt förslag till budget för 2021 och 2022 att skatter på alkohol och tobak höjs. Nu föreslår således Finansdepartementet att höjningen sker i två steg, första steget 1 januari 2023 och det andra 1 januari 2024.

    Som skäl uppges att folkhälsan förbättras eftersom unga tenderar att använda tobak mindre när kostnad påförs med skatter och efterfrågan på alkohol minskar när priset höjs. Det finns dock en oro för att en för snabb prisökning ska leda till ökad smuggling och därför föreslås de två stegen.

    Samtidigt beräknas åtgärden leda till ökade intäkter. Höjningar i dessa punktskatter ledde till mer pengar för riksdagen att fördela mellan 2006 och 2015. Dock inte som beräknat då prognosen och utfallet dessa år skiljde sig mellan 54 miljoner kronor och 1,2 miljarder.

    Siffror i miljoner kronor från rapporten: “Punktskattehöjningar på alkohol- och tobaksprodukter – skatteeffekter och påverkan på den oregistrerade anskaffningen av dessa produkter” från 2016.

    Intäkterna beräknas nu öka med knappt en miljard kronor 2023 och drygt en miljard 2024.

    Skattesatserna har inte heller följt ”den övriga prisutvecklingen i samhället”. Tobaksskatterna beräknas årligen om utifrån inflationsmåttet konsumentprisindex och de nu föreslagna höjningarna är utöver de höjningar av skatten som redan sker genom omräkningarna.

     

     

    Fler notiser