Radiotelegrafisten Cyril Evans inte skyldig till att tänkbar hjälpinsats åt Titanic uteblev

    21 januari 2022, kl 20.00

    Radiotelegrafisten Cyril Evans tjänstgjorde på SS Californian under samma tid som RMS Titanics jungfruseglats slutade i katastrof. Titanic kolliderade med ett isberg vilket ledde till att skeppet förliste och över 1500 personer omkom i det som kan sägas är världens mest kända olycka till havs.

    Evans har länge ansetts medskyldig till att så många dog. Han lämnade telegrafposten 23.00 på kvällen den 14 april 1912. Några minuter senare krockade Titanic med isberget. Eftersom han inte var vid telegrafen när nödanrop sändes ut har många påpekat att SS Californian inte kunde bege sig i tid för att undsätta människor som försökte rädda sig från Titanic.

    Nu har historikern Parks Stephenson och filmregissören James Cameron gett ut en bok där Evans friskrivs från skuld. Även om han stannat och mottagit nödanropet hade det tagit för lång tid att nå fram till Titanic för att fler hade kunnat räddas. 705 personer räddades av ett annat fartyg i närheten, RMS Carpathia. Det var heller inte reglementsvidrigt av Evans att gå av sin tjänst och sova eftersom ingen dygnet runt-kommendering fanns. Den natten skulle Californian inte heller färdas någonstans, vilket gjorde det normalt för honom att gå och sova.

    James Cameron regisserade den prisbelönta filmen om Titanic som kom 1997, med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i huvudrollerna.

     

     

    Fler notiser