Konstnären Ivan Volkov gripen för gravskändning, har uppfört en enorm bajskorvsstaty vid minnesplats i Sankt Petersburg

    21 januari 2022, kl 14.00

    Den ryske konstnären Ivan Volkov är ställd inför rätta för gravskändning, efter att ha placerat ett konstverk föreställandes en enorm skitkorv på Marsfälten, Marsovo Polye, i Sankt Petersburg. Marsfälten har kulturhistoriskt intresse och där finns bland annat minnesmonument för stupade under ryska revolutionen och inbördeskriget.

    Volkov greps tillsammans med en vän på tåget på väg hem till Moskva. Minimumstraffet för brottet är motsvarande 520 USD men maximalt fem års fängelse om rätten kan bevisa att han hade uppsåt att skända minnesplatsen. Volkov är släppt men misstankarna om brott kvarstår.

    Hans konstverk föreställer en enorm bajskorv med vad som ser ut som gul urin runt omkring. Telegramgruppen Unga artister & samlare kommenterade att konstverket hade en ironisk innebörd, som ska sätta fokus på bristerna i den allmänna saniteten på gator och torg i Sankt Petersburg. Den ”lekfulla snöbajsinstallationen” uppfördes samtidigt som staden fått kritik för att inte ha skött snöröjningen på ett adekvat sätt.

    Den populäre ska-punkmusikern Shnurov har släppt en ny musikvideo på temat dålig snöröjning. I videon sjunger han bland annat, grovt översatt ”det pågår en biennal i Sankt Petersburg, en konstinstallation av skit” och ”Peter är en skithög”.

     

     

    Fler notiser