Kina återinför analsvabbning som testmetod för att hitta fler fall av omikronvarianten, oklart om Klaus Schwab svabbats

    21 januari 2022, kl 21.00

    Kina återintroducerar analsvabbning som testmetod för att upptäcka omikronvarianten av covid-19. Detta är ett sätt att hitta fler misstänkta fall.

    Minst 27 personer har fått sina bakre regioner testade för det ökända viruset i en lägenhet i Peking, där en kvinna uppges testat positivt för omikron. Testet tas genom att föra in en steril bomullspinne fem centimeter i ändtarmen, och sedan rotera den ett par varv. Testet analyseras sedan i ett labb.

    Kina har tidigare i veckan ställt in planerna på att sälja biljetter till allmänheten till det kommande vinter-OS som arrangeras i Peking. Detta då siffran för smittade är den högsta sedan mars 2020. Analsvabbning har använts sedan 2020 men blev vanligare under 2021.

    Frågan om analsvabbning blev på tapeten i fjol då amerikanska diplomater i Kina ”av misstag” fått instruktioner om att testa sig på det sättet. Kina försäkrade om att ett misstag skett då diplomater var undantagna från den testmetoden. USA lämnade in en formell protest till Kinas utrikesministerium.

    Det är oklart om World Economic Forums ordförande Klaus Schwab är inblandad i Kinas beslut att återintroducera analsvabbning. Han var nyligen med i direktsändning tillsammans med president Xi Jinping. Han hyllade där Xi:s ekonomiska politik. Det är därför också oklart om Schwab analsvabbats eller inte.

     

     

    Fler notiser