President Erdoğan kommer resa till Kiev om några veckor för att träffa president Zelenskyj, vill medla i konflikten

    20 januari 2022, kl 11.00

    Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan planerar resa till Kiev och träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inom några veckor.

    Den turkiske presidentens talesperson İbrahim Kalın säger att Erdoğan pratat med både Putin och Zelenskyj. Han är beredd att låta båda två komma till Turkiet för ett möte, för att reda ut sina meningsskiljaktigheter. Turkiet står redo att hjälpa till att minska spänningarna mellan Ryssland och Ukraina. Detta sade han under ett webbseminarium arrangerat av Circle Foundation.

    Turkiet är Natomedlem men har goda kontakter med Ryssland, som man samarbetar med i energi- och försvarsfrågor. Man är motståndare till Rysslands agerande i Syrien och Libyen och anser att annekteringen av Krim 2014 är illegal.

    Officiella källor i Kreml har kommenterat turkarnas förslag. Man uppmanar Turkiet att förmå Ukraina att implementera Minskfördraget från 2014.

    Under seminariet fanns också förre amerikanske ambassadören till Ukraina Steven Pifer. Pifer menar att västmakterna måste göra allt för att hålla tillbaka Ryssland från att använda militära medel mot Ukraina. Pifer vill också se en ömsesidig minskning av autonoma vapensystem i Europa, som en start för vidare dialog.

     

     

    Fler notiser