Påve Benedictus XVI anklagas för haft överseende med präster som begått sexuella övergrepp, under sin tid som Münchens ärkebiskop

    20 januari 2022, kl 19.00

    Påve Benedictus XVI, född Joseph Ratzinger, kände till att det förekom sexuella övergrepp i sitt stift under tiden som ärkebiskop av München. Han var ärkebiskop där under åren 1977–1982.

    Avslöjandet kommer i en ny rapport som granskar hur kyrkan hanterat fall av sexuella övergrepp åren 1945–2019. Enligt rapporten misslyckades Benedictus vid fyra tillfällen att vidta rätt åtgärder mot präster som var anklagade för olika former av olämpliga handlingar. I två fall hade personer som fällts av rättsväsendet fått fortsätta verka som präster inom kyrkan. I ett annat fall tillät han en präst som dömts i ett annat land att få anställning vid Münchens stift. En misstänkt pedofil fick av Benedictus tillstånd att komma till stiftet för att få terapi 1980.

    Enligt rapporten som stiftet själv beställt finns det minst 497 offer för övergrepp under åren. Benedictus säger sig varit ovetandes men rapportförfattarna visar på att han varit medveten om nyss nämnda personers historia.

    Katolska kyrkan har i flera olika fall blivit anklagade för att mörka sexuella övergrepp. Ett uppmärksammat fall var i Bostons stift, där 248 präster anklagades. Det visade sig att många präster efter en anklagelse transfererats till en ny församling och fått fortsätta arbeta. Många offer erbjöds betalning för att inte prata om övergreppen offentligt.

     

     

    Fler notiser