Éric Zemmour döms för hets mot folkgrupp, har tidigare friats i domstol för liknande anklagelser sex gånger

    19 januari 2022, kl 13.00

    Presidentkandidaten Éric Zemmour döms av fransk domstol till 10 000 EUR i böter för hets mot folkgrupp. Domen berör uttalanden han gjorde under 2020, om ensamkommande invandrare. ”De är tjuvar, de är mördare, de är våldtäktsmän, det är allt de är, de måste skickas tillbaka” var det påstått hatiska uttalandet han nu blivit fälld för.

    Zemmour kandiderar till posten som Frankrikes president i valet i april.

    2011 blev Zemmour dömd att betala 1000 EUR för att ha sagt att det borde vara lagligt att diskriminera folkgrupper vid anställningar. 2016 blev han dömd att betala 5000 EUR för uppvigling mot religiös grupp, då han enligt domstolen uttryckt sig svepande i sina uttalanden om att Frankrike utsatts för en invasion under trettio års tid, och att det pågår en islamisering av förorter där kvinnor bär slöja. Hans överklagande avslogs 2019 i överdomstolen Cour de cassation. Sex gånger har han blivit frikänd för hets mot folkgrupp och två domar är för närvarande överklagade.

    Zemmour kandiderar till presidentposten som partiledare för det nya partiet Reconquête (återtagandet). Hans främsta ståndpunkter är att reducera invandringen till nära noll och utvisa alla som befinner sig illegalt i Frankrike. Han är främst inspirerad av tidigare stora ledare som Charles de Gaulle och Napoleon Bonaparte.

     

     

    Fler notiser