Över 70 000 protesterar mot covidrestriktioner i Tyskland, börjar bli vana på måndagskvällar i Berlin, Köln, Rostock

    18 januari 2022, kl 14.00

    Under gårdagskvällen protesterade omkring 70 000 personer i Tyskland mot covidrestriktioner i något som börjar bli rutin på måndagskvällar i förbundsrepubliken. Bara i Thüringen var 21 000 ute på gatorna enligt polisens siffror.

    Protesterna omgärdades av stora polisuppbåd som bröt upp flera av demonstrationerna eftersom de inte var godkända enligt lag samt att de närvarande struntade i de olika påbuden om avstånd och masker. En del motdemonstrationer förekom men de flesta förflöt fredligt och ostört.

    Många fokuserar sitt missnöje på det tvång om att ta vaccin som bland annat Tysklands hälsominister Karl Lauterbach förespråkat men som ännu inte är lag. Han säger i en tweet att ovaccinerade måste skyddas och att det bästa sättet att göra det är att tvinga dem att vaccinera sig istället för att tvinga alla till restriktioner.

    På ett plakat i Berlin kunde man läsa: ”den som sover i en demokrati vaknar upp i en diktatur”. Från en högtalare i en bil hördes: ”I fängelse med Merkel, Spahn, Steinmeier, Drosten” vilket syftar på tidigare förbundskanslern, förre hälsoministern, nuvarande presidenten och en framträdande tysk virolog.

    På lördag är det demonstration mot vaccinpass i Stockholm.

     

     

    Fler notiser