Fotojournalist mördad utanför sitt hem i Mexiko, årets andra journalistmord, landet jämförs med Yemen och Afghanistan

    18 januari 2022, kl 12.06

    En fotojournalist i Mexiko sköts till döds under måndagen utanför sitt hem i staden Tijuana som gränsar till USA. 49-åriga Margarito Martinez hittades död med skottskada i huvudet. Hans dotter hörde skotten inifrån huset.

    Martinez hade enligt en grupp som bevakar mediers rättigheter, Yo si soy periodista (jag är en journalist), blivit hotad av personer kopplade till organiserad brottslighet.

    Ingen är gripen för dådet vilket följer ett mönster i Mexiko där få av de över 100 mord på journalister sedan år 2000 klaras upp.

    Detta är årets andra mord på en journalist i Mexiko då José Luis Gamboa mördades 10 januari i Xalapa i delstaten Veracruz. Enligt Reportrar utan gränser, en organisation som bevakar pressfrihet globalt, hade Gamboa uttryckt stark kritik mot de lokala myndigheterna för deras relationer till organiserad brottslighet.

    Mexiko rankas tillsammans med de krigshärjade länderna Yemen och Afghanistan som ett av de farligaste för journalister att verka i.

    Kokain har ett värde per gram ungefär som guld och är en av Mexikos största exportvaror. Drogexporten kontrolleras av beväpnade karteller som, enligt många av de mördade journalisterna, är sammanflätade med mexikanska myndigheter.

     

     

    Fler notiser