Breivik gör Hitlerhälsning, visar upp skyltar med politiska budskap och kallar sig kandidat till parlamentet i rätten

    18 januari 2022, kl 22.00

    Idag mötte Anders Behring Breivik, eller Fjotolf Hansen som han nu heter, rätten igen. Enligt en klausul ska hans 21-åriga straff omprövas var tionde år för att avgöra om massmördaren är en fara för samhället. Är han det kan straffet förlängas.

    Åklagaren Hulda Karlsdottir sa till media innan sammanträdet att ”det är nödvändigt med inlåsning för att skydda samhället”.

    Med rakat huvud och iförd en svart kostym utförde 42-åringen Hitlerhälsning, tilltalade sig själv som kandidat till det norska parlamentet och höll upp skyltar med politiska budskap. Texterna skrivna i versaler på engelska löd: ”stop your genocide against our white nations” och ”nazi civil war”.

    2011 sprängde Breivik en bomb i Oslo som dödade 8 personer. Sedan åkte han till ett sommarläger för vänsterpolitiska ungdomar utklädd till polis och sköt ihjäl 69 människor. I samband med morden släppte han också ett 1 518 sidor långt manifest om motstånd mot islam och muslimers migration till Europa.

    Sedan Breiviks terrordåd har Norge och Europa haft ett stort inflöde av bland annat muslimer och ämnet är en het potatis för européer.

     

     

    Fler notiser