Fem israeliska judar med iransk bakgrund gripna misstänkta för spioneri, ska ha försett iransk informant med bilder

    17 januari 2022, kl 11.00

    Fem judiska israeler har gripits av säkerhetsorganisationen Shin Bet misstänkta för spioneri. De ska ha varit i kontakt med iranska informatören Rambod Namdar, som själv ofta utgett sig för att vara judisk. Samtliga gripna är födda i Iran eller har rötter i landets judiska minoritet, deras namn har belags med sekretess av domstol.

    De misstänkta spionerna fotograferade säkerhetsklassade platser och byggnader i Israel, till exempel det amerikanska konsulatet i Tel Aviv. Man gav sedan bilderna till Namdar i utbyte mot tusentals USD. Två misstänkta försökte få sina söner att inför militärtjänsten söka sig till underrättelsestyrkorna. Trots att ingen hade fått tag på information av en högre säkerhetsklass ser man allvarligt på liknande problem i framtiden. En av de misstänktas släkting hade tagit med sig pengar från Iran till Israel när hon skulle besöka släkten, avsett för Rambod att använda att betala spioner.

    En misstänkt är en kvinna som arbetar för en icke namngiven radiokanal och bor i Tel Aviv-förorten Holon. Hon har tagit bilder på det amerikanska konsulatet och det statliga försäkringsbolaget. Hon ska också ha dokumenterat säkerhetsrutinerna på en galleria i Holon. Hon ska också ha nekat till flera propåer från Rambod, som att skicka Netanyahus e-postadress och att skicka nakenbilder på sig själv.

     

     

    Fler notiser