Vice talman i EU:s parlament försvarar totalrenovering för sju miljoner kronor som en sparåtgärd

  15 januari 2022, kl 14.00

  Den tyske kristdemokraten Rainer Wieland är en av Europaparlamentets vice talmän.

  Han är också ansvarig för den inre miljön i EU:s kontorsbyggnader. Nu har det visat sig att han har varit särskilt mån om sina egna utrymmen.

  Först lät han riva ut det mesta i de utrymmen han disponerade på 15:e våningen i Europaparlamentets byggnad i Bryssel. Två fungerande toaletter åkte ut, liksom dörrar, fönster och innertak. 

  In kom specialbyggda dörrar, platsbyggda möbler – även i köket. Numera finns där glasväggar som skiftar från genomskinliga till ogenomskinliga, beroende på behov. Belysningen beskrivs som ”skön och behaglig”, men ”mycket, mycket dyr” enligt en av de parlamentsledamöter som är ansvariga för EU:s kostnadskontroll.

  Rivningen och återuppbyggnaden har hittills kostat sju miljoner kronor. Då ingår IT-utrustning för cirka 700 000 kronor. Notan kan öka eftersom Wieland också vill installera en mobil studio för en halv miljon kronor.

  Wieland menar att ombyggnaden och utrustningarna kan försvaras med att man får en möjlighet att prova olika system och då komma fram till vilka som är mindre användbara och funktionella och därför inte ska köpas in av EU till parlamentets 705 medlemmar.

   

   

  Fler notiser