Studie visar att covid-19-vaccin stör kvinnors menstruationscykler, för varje spruta blir de längre

    13 januari 2022, kl 11.54

    En studie visar att covid-19 vaccin stör kvinnors menstruationscykler. Nära 4000 kvinnor ingår i studien som visar att första sprutan i genomsnitt förlänger cykeln 15 timmar och den andra 19 timmar. En mindre grupp på 358 av deltagarna fick två doser under samma cykel och de påverkades i genomsnitt mer än övriga.

    Fem universitet i USA samarbetar kring data från fertilitetsappen Natural Cycles i studien som ska pågå ett helt år.

    I studien ingår kvinnor 18 till 45 år som inte använder hormonella preventivmedel. 2 403 var vaccinerade varav 55% tagit Pfizers vaccin, 35% Modernas och 7% Johnson & Johnsons och 1 556 var ovaccinerade. För vaccinerade samlades data från tre menstruationscykler i rad innan vaccin och tre efter som jämfördes med sex cykler i rad för ovaccinerade.

    Påverkan var störst när vaccinet togs tidigt i den follikulära fasen.

    Augusti 2021 meddelade EU att det saknas bevis för att covidvaccin kan rubba menscykeln och ett par månader innan det sa Bodil Appelquist på SVT att rykten som kvinnor spred riskerade att avskräcka från vaccinering.

    I det här fallet ifrågasattes kvinnors upplevelser, men de visar sig nu ha legat före vetenskapen, medier och EU:s myndigheter.

     

     

    Fler notiser