Hyllorna gapar tomma i amerikanska livsmedelsbutiker på grund av sjukskrivningar och störningar i leveranskedjorna

    12 januari 2022, kl 19.00

    Covidpandemin och problem i leveranskedjorna skapar brist på vissa förnödenheter i USA. Många är sjukskrivna under den pågående pandemin där omikronvarianten av viruset sprider sig fort i USA. Många butiker har bara 50 procent av sin ordinarie bemanning, enligt National Grocers Association som är ett paraplyorgan för livsmedelshandlare.

    Det har också varit flera mycket svåra vinterstormar i landet senaste tiden, som ytterligare försvårat transporten av varor. Detta blir tydligt i butikshyllorna då stora sektioner som annars är välfyllda med läckra förnödenheter nu gapar tomma som skrikande magar.

    Ett annat problem för vanligt folk som behöver handla mat är inflationen, priserna steg med 6,8 procent i november 2021 jämfört med 2020. När statistiken från december är klar väntas priserna stiga ytterligare. En analytiker från Deutsche Bank menar att problemen med leveranskedjorna nu kommer fördröjas och vara en bit in över nästa år.

    Memer med #BareShelvesBiden har börjat spridas i sociala medier. Memen innehåller oftast en bild på Biden sittandes på en tom butikshylla. Det har höjts röster för att sänka priset på drivmedel, då det skenande drivmedelspriset också pressar matpriserna. Även en åldrande yrkeskår av lastbilschaufförer har angetts som anledning till bristen på förare i rådande läge.

    Det finns uppgifter från privatpersoner om att butiker lokalt i Washington DC är nästan helt tomma på varor.

     

     

    Fler notiser