Google hade ett hemligt projekt med kodnamn Vivian som motverkade anställdas aktivism och försök till fackliga initiativ

    12 januari 2022, kl 16.00

    Google hade ett projekt för att motarbeta fackliga initiativ inom företaget, med kodnamnet Vivian. Projektet var i gång från sent 2018 till tidigt 2020 och målet var att engagera anställda på ett positivt sätt för att motverka facklig organisering. Detta framkommer i dokument som tillgängliggjorts av domstol i en process där National Labor Relations Board, NLRB, är inblandade. Anställda stämde Google 2019 efter de fått sparken, de hade organiserat protester mot företags avtal med invandringsmyndigheterna.

    2019 upptäckte anställda att Google anlitat IRI-konsulter som specialiserar sig på anti-fackliga verksamheter. Detta var under en tid när företaget fick mycket kritik för påstådda sexuella trakasserier. IRI hade föreslagit för Googles advokater att publicera en opinionsartikel som skulle beskriva hur en arbetsplats med facklig verksamhet skulle fungera, och argumentera för varför anställda inom Facebook, Microsoft och Amazon m.fl. borde dra sig för detta. Artikeln fick ett okej från HR-chefen på Google Kara Silverstein, men hon ville inte att avsändaren skulle vara Google ensamma.

    Silverstein, HR-direktören och mångfaldschef Danielle Brown låg bakom valet att hyra in IRI-konsulter och inte Googles advokater, visar dokumenten. Från Googles sida säger man att detta inte handlar om facklig organisering, utan om anställda som brutit mot säkerhetsföreskrifter och spridit hemlig information.

     

     

    Fler notiser