Medicinsk pionjär låter genmodifierat grishjärta transplanteras till sin kropp, lever och mår bra tre dagar senare

    11 januari 2022, kl 11.59

    57-åriga David Bennet från Maryland är den första människan någonsin som framgångsrikt fått ett grishjärta transplanterat till sig. Operationen genomfördes enligt patientens önskan då alternativet var att dö. På grund av oregelbunden hjärtrytm var han inte lämplig att ta emot ett mänskligt hjärta.

    ”Jag vill leva. Jag vet att det är en chansning, men det är mitt enda val” berättar Bennet innan operationen i fredags på University of Maryland School of Medicine. Tidigare har han fått hjärtklaffar från gris vilket är relativt vanligt redan. Hela organ är ovanligt eftersom de flesta transplantationer slutar med att det mänskliga immunförsvaret stöter bort den främmande artens kroppsdel.

    Skillnaden nu var att grisen fått tre gener borttagna som spelar stor roll för att människor ska stöta bort grisorgan. En gen för att minska grishjärtats tillväxt togs bort och sex mänskliga gener kopplade till immunsystemets acceptans sattes in.

    Läkaren som utförde ingreppet har på fem år transplanterat grishjärtan till 50 babianer. Nyligen transplanterades också en grisnjure framgångsrikt till en hjärndöd människa.

    Bennets tillstånd övervakas noga då han är en pionjär på jungfrulig mark.

     

     

    Fler notiser