Vita män vill stoppa svart återfallsförbrytare som flyr efter inbrott, döms för mord, stämplas av åklagaren som rasister

    9 januari 2022, kl 18.52

    I november 2020 sköts afroamerikanen Ahmaud Arbery till döds av två vita män i Georgia. Nu döms de till livstids fängelse för mord. Händelsen filmades av en tredje man.

    Arbery fastnade på övervakningskamera när han gick in på ett husbygge och flydde platsen medan en förbipasserande granne ringde polisen. När de två vita männen såg Arbery joggandes passera tog de upp jakten för ett envarsgripande.

    Efter att Ahmaud förföljts av männen från området ställde två sig framför och försökte stoppa honom med vapen i händerna. Ahmaud anföll den ena av dem och försökte ta hans hagelgevär. Under kampen sköts Arbery som dog en stund senare av sina skador.

    Arbery var sedan tidigare dömd för stöld och dessutom vapenbrott efter att ha tagit med sig vapen till sin skola.

    Försvaret hävdar att de vita männen agerade enligt lagar om envarsgripande och självförsvar, medan åklagare yrkar på att de är rasistiska mördare eftersom de skrikit ”fucking nigger” när kampen var över.

    Händelsen är en i raden av liknande berättelser som basuneras ut globalt i media där svarta kriminella män framställs som oskyldiga offer för vita män med rasistiska motiv. I det här fallet kallas den svarta mannen för ”joggare”.

     

     

    Fler notiser