Ukraina siktar på att bli självförsörjande på uran, ökar brytning och bygger nya amerikanska reaktorer

    9 januari 2022, kl 14.09

    Ukraina ska vara självförsörjande på uran 2027 enligt ett program som godkänts av landets regering. Kärnkraft ska också stå för mycket större del av elförsörjningen jämfört med nuvarande 54%. Målet är att Ukraina ska öka sin självförsörjning av energi.

    Energiminister Herman Halushchenko säger att det viktigaste för att uppnå detta är att skapa bättre förutsättningar att bryta uran till de inhemska behoven av kärnbränslet.

    Den ukrainska statens urangruvbolag VostGOK har tidigare producerat 830 ton uran per år vilket World Nuclear Association bedömer är ungefär 30% av landets behov.

    Planen kring energi framfördes 29 december 2021 och räknar upp flera åtgärder för att öka produktionen. Nuvarande gruvors drift förlängs och nya gruvor anläggs. För att understödja brytandet av uran ska Ukraina också renovera hydrometallurgi- och svavelsyraanläggningar som utvinner kärnbränslet ur malm. Även material som behövs i reaktorerna planerar Ukraina att bli självförsörjande på.

    Runt 15 stora reaktorer av rysk design tillhandahåller 54% av Ukrainas elektricitet. De senaste månaderna har Ukraina meddelat att man sökt samarbete med amerikanska tillverkare för att installera deras reaktorer i landet.

     

     

    Fler notiser