200 miljoner USD investeringsfond ska öppnas av Taiwan i Litauen sedan Kina förargats över ny ambassad i Vilnius

    9 januari 2022, kl 12.41

    Taiwan ska etablera en 200 miljoner dollar stor investeringsfond i Litauen. Initiativet tas efter att det baltiska landet fått ekonomiska problem med Kina när en taiwanesisk ambassad tilläts öppna i Vilnius.

    Kina har stoppat import av varor från Litauen och tagit bort landet från sitt tullsystem. Baltlandet har liten egen handel med Kina men är en exportbaserad ekonomi och huserar en mängd multinationella företag som producerar varor som kläder, mat, möbler och lasrar. De företagen i sin tur har stor handel med Kina.

    Bland annat har importen av bildelar från tyska Continental stoppats eftersom vissa komponenter i vissa delar tillverkas i Litauen.

    Nu vill önationen i Sydkinesiska sjön kompensera Litauen för den ekonomiska förlust det innebar att förarga Kina. Eric Huang, ledaren för de taiwanesiska utsända, säger att han hoppas att första investeringen kan komma det här året.

    Viljan att hjälpa kommer efter att den litauiska presidenten Gitanas Nauseda sagt att beslutet att låta Taiwan öppna ambassad i landet var ett ”misstag”.

    Kina har tidigare lyckats pressa länder att ändra beslut kring sina relationer med Taiwan. Målet för Kina är att inlemma Taiwan under sitt styre.

     

     

    Fler notiser